Proiect procuror Panait

Blogul unui procuror care n-a fost sa fie.

Multiplicarea presedintelui CSM

Posted by procurorpanait pe aprilie 15, 2008

Ieri, 15.04.2008, CSM-ul publica doua comunicate de presa, lungi, plicticoase si pline de fiere revoltata. Aici vreau sa ma refer la cel de-al doilea, intitulat, furios, „Comunicat – afirmatii calomnioase”. Nu-mi atrage atentia continutul, care a fost usor atins pe blogul unui judecator curajos. Ceea ce este ingrijorator este usurinta cu care presedintele Barbulescu se substuituie, prin autor mediat – purtatorul de cuvant, CSM-ului insusi.

CSM este un organ colectiv si colegial. Si este si firesc sa fie asa, de vreme ce fiecare din ei reprezinta o anumita parte din corpul magistratilor, pe nivel de instante. Fiecare dintre ei exercita aceeasi autoritate, in aceeasi masura, dupa cum raspunderea lor este individuala in fata corpului elector care i-a trimis acolo. Ca sa nu mai spun ca din CSM mai fac parte de drept si alte persoane (ministrul justitiei, procurorul general al Romaniei, presedintele ICCJ), care ma indoiesc ca au fost sunati duminica pentru a li se lua vreun acord. Oricum, hotararile Consiliului se iau numai prin vot, intr-un cadru formal, dupa o procedura destul de stricta. Sedintele de Consiliu sunt miercurea si joia.

Nimeni altcineva nu poate vorbi in numele Consiliului inainte ca acesta insusi sa fi decis acest lucru. Cu toate acestea, presedintele CSM , cu o consecventa demna de ceva mai bun, calca in picioare tot ce inseamna regula si statut, se multiplica si-si aroga superior dreptul de a vorbi oricand si orice in numele Consiliului insusi.

Si o face la propriu. De cel putin 3 ori in acelasi comunicat.

Consiliul Superior al Magistraturii îşi exprimă public nemulţumirea pentru afirmaţiile calomnioase exprimate de redactorii Simona FICA şi Dan ALBU de la ziarul „Ziarul”, în articolul „Procurori – infractori în concubinaj”, publicat în data de 15 aprilie 2008.”

Consiliul Superior al Magistraturii a formulat drept la replică şi a solicitat publicarea integrală a acestuia, în vederea unei corecte informări a opiniei publice, dar şi publicarea scuzelor pe care aceşti jurnalişti le datorează atât cetăţenilor cărora li s-au adresat, cât şi magistraţilor din sistemul judiciar.”

Consiliul Superior al Magistraturii va sesiza Clubul Român de Presă în legătură cu afirmaţiile calomnioase frecvent publicate de către acest ziar la adresa magistraţilor sau unor membrii ai CSM.”

O astfel de atitudine denota pofta de putere a d-nei Barbulescu, dar si degringolada in care se afla Consiliul. Este in acelasi timp un abuz de functie si o vadita incalcare a atributiilor exclusive si primare ale Consiliului de a analiza aspectele care pot afecta imaginea si prestigiul justitiei.

Nu-mi ramane decat sa reamintesc public ca presedintele CSM nu are potrivit legii nici o atributie decizionala si ca exercita o simpla functie de reprezentare.

Iata atributiile presedintelui, potrivit Legii nr. 317/2007 privind organizarea si functionarea CSM:

„Art. 24(1) Consiliul Superior al Magistraturii este condus de preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, aleşi dintre judecătorii şi procurorii prevăzuţi la art. 3 lit. a), care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reînnoit.

(2) Preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii sunt aleşi de plen, în prezenţa a cel puţin 15 membri ai Consiliului, cu votul majorităţii membrilor acestuia.

(3) Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii are următoarele atribuţii principale:

a) reprezintă Consiliul Superior al Magistraturii în relaţiile interne şi internaţionale;

b) coordonează activitatea Consiliului Superior al Magistraturii şi repartizează lucrările pentru plen şi secţii;

c) prezidează lucrările Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, cu excepţia cazului în care la lucrări participă Preşedintele României;

d) propune plenului măsurile necesare pentru începerea procedurilor de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii şi de ocupare a locurilor devenite vacante;

e) semnează actele emise de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii;

f) sesizează Curtea Constituţională, în vederea soluţionării conflictelor juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice;

g) desemnează membrii Consiliului Superior al Magistraturii care pot fi consultaţi pentru elaborarea unor proiecte de acte normative;

h) prezintă, în şedinţa publică a plenului, raportul anual asupra activităţii Consiliului Superior al Magistraturii, care se transmite instanţelor şi parchetelor şi se dă publicităţii.

(4) Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite de lege, de Regulamentul de organizare şi funcţionare administrativă a Consiliului Superior al Magistraturii şi de plen.

Un răspuns to “Multiplicarea presedintelui CSM”

  1. sergiu-leon rus said

    Bun, e clar ca emana de la Barbulescu, insa e semnat doar de purtatorul de cuvant. Macar de ar fi avut curajul sa si-l semneze singura distinsa doamna presedinte. Oricum, observatia ta e absolut pertinenta, nu poate sa se substituie plenului si sa vorbeasca in numele lui.
    Ca veni vorba de competente in CSM, cate din punctele de pe ordinea de zi pe care le discuta si cu privire la care hotarasc le sunt date prin lege in atributii? Foarte putine.

Lasă un comentariu