Proiect procuror Panait

Blogul unui procuror care n-a fost sa fie.

Proiectul Panait

Justitia nu are eroi. Doar un martir, destul de mediatizat in epoca, dar uitat acum si probabil destui alti martiri acoperiti de uitare. Toti cei care incearca din interior sa lupte cu un sistem asfixiant sfarsesc inevitabil prin a fi inghiti, izolati si sfasiati in bucati. Cei care chiar si acum incearca, din pacate au trebuit sa renunte la cel mai important atribut al eroismului: asumarea propriei identitati. Nesupunerea la adapostul anonimatului este o forma mai rafinata a lasitatii. Preferabila desigur comoditatii in masa si refugiului in indiferenta vinovata a unui sistem stramb si inechitabil.

Nici cei care scriu acest blog nu fac exceptie. Nu avem curajul asumarii propriei noastre identitati si vrem sa ne recunoastem slabiciunea. Suntem o echipa de oameni ai sistemului judiciar constienti de limitele si excesele acestuia. Stim ce functioneaza gresit, cunoastem erorile, am fost noi insine partasi la multe din abuzurile lui. Nu suntem insa pregatiti sa devenim martiri. Si nu credm ca societatea mai are nevoie de martiri, ci doar de dezvaluirea adevaratelor stari de lucruri, de critici obiective, de transparenta si buna credinta.

Initiativa noastra este un omagiu adus celui ce a fost procuror Cristian Panait. Este un strigat in intuneric pe care speram sa-l auda si sa-l urmeze cat mai multi. Este un reqviem pentru neuitare. Este un bocet prelung pentru cel care cat a fost in viata nu ne-a inspirat, care insa acum ne aminteste la fiecare pas de fragilitatea carierelor si soliditatea caracterelor.

Invitam pe toti cei care vor sa ni se alature in proiectul Panait sa o faca. Asteptam mesajele, contributiile, sugestiile voastre pe adresa noastra. Asteptam de asemenea sa va alaturati noua si sa deveniti contributori ai acestui blog.

Update: 17 aprilie 2008

Astazi proiectul Panait va intra in a doua etapa. Multumim tuturor pentru sfaturile si sugestiile primite, inclusiv celor ce nu au vrut s-o faca public si ne-au scris direct pe mail. Am avut surpiza sa primim deja oferte extrem de tentate de colaborare.

Deocamadata insa vom incepe prin a va prezenta echipa care se afla in spatele proiectului. Acest lucru se va intampla in cursul zilei de astazi, probabil spre sfarsitul ei, dupa intalnirea editoriala pe acre o avem programata. Va vom tine la curent si cu celelalte modificari si surprize pe care vi le pregatim.

Reclame

6 răspunsuri to “Proiectul Panait”

 1. student la drept said

  Intr-un final apoteotic, a fost publicat pe site-ul Ministerului Justitiei proiectului noului cod de procedura penala.
  N-ar fi rea o dezbatere pe un blog de specialitate, cum este acesta,despre noile dispozitii de procedura penala.

 2. teo said

  lasati mortii in pcae, mai ales pe panait, care a fost un esuat.
  cu cit zgirmati kakatul cu atit imaginea lui va avea de suferit.
  ce are gaina cu bariera, nu stiu, dar opinia voastra cu acest site este infantila.

 3. De la bun inceput ne-am asumat cu buna stiinta un statut incert. Daca avem vreun merit, acesta nu este in nici un caz curajul. Prin disparitia lui prematura Cristi Panait a devenit un simbol si mai ales o promisiune. Fiecare a vazut in gestul auto-distrugerii sale ceea ce a vrut si, mai ales, ceea ce dorea sa vada. Prin dematerializarea lui, Panait a devenit un spatiu care poate fi acoperit de fiecare cu propria lui generozitate sau speranta. Noi il acoperim cu sperantele noastre de schimbare in mai bine a sistemului, care nu poate incepe fara deconspirarea erorilor si abuzurilor lui. Nu avem nimic impotriva daca va alaturati noua in incercarea de a-l recupera integral pe Panait. Noi incercam o reparatie la nivelul simbolurilor pe care le poate reprezenta. Biografia lui ne intereseaza mai putin, pentru ca prin eroismul mortii s-a purificat. Cum cititorii nostri pot fi insa interesati si de aceste aspecte, va rugam sa ne ajutati sa sapam in arhivele jurnalistice, la care aveti un acces mai bun decat al nostru.

 4. sorintiteica said

  Lui Teo
  Pai ce are scula cu primaria, chiar asa? Nu ne-am propus sa crosetam imaginea nimanui si cu atat mai putin sa beatificam pe cineva. Cine e interesat de Panait nu are decat sa citeasca presa, noi suntem aici pentru ca aveam nevoie de un nume care sa reprezinte fronda si respingerea sistemului. Stiti dvs vreun altul in justitia noastra?

 5. @Teo: Nu socotiţi că am venit să aduc pace pe pământ; n-am venit să aduc pace, ci sabie. Matei 10,34
  Iar in Neamul Soimarestilor exista un titlu:
  Mortii poruncesc celor vii

 6. Ion said

  Teo,

  Tanarul procuror Painat este primul care a atras cu adevarat atentia „prostimii” (in a carei tagma ma situez) prin modul demn in care a reactionat, din deontologie profesionala si respect fata de sine, intr-o situatie critica.
  Din pacate, nu a putut s areziste la presiunea la care a fost supus pt ca a indraznit sa ramina DREPT si DEMN in fata mizeriei si mirlaniei superiorilor din sistem, si a recurs la un gest definitiv…
  A fost un moment trist dar un moment de mare adevar cum rareori ne este dat in zilele nostre!
  Din respect pentru acest simbol de demnitare pe care nu esti in stare nici sa il intelegi, Te rog eu, depune-ti „ideile” in alta parte si nu pe acest blog!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: