Proiect procuror Panait

Blogul unui procuror care n-a fost sa fie.

Patru povestiri din cripta cu DNA, politicieni si un blog

Posted by procurorpanait pe Mai 3, 2008

Articolul de mai jos este primit de la d-ul Dorel Gheorghiu. In afara de titlu si cateva formatari aproximative de text, nu am facut nici o interventie asupra lui. Intrega paternitate a ideilor si opiniilor exprimate ii apartine acestuia. Autorii blogului de fata ii multumesc d-lui Gheorgiu pentru un material excelent scris, spumos si cu verva si, ca orice poveste, revelator.

Dorel GHEORGHIU

Draga domnule Panait

Asa cum am promis, am citit articolele postate pe blog, comentariile aferente si imi permit sa supun atentiei dvs. patru povestiri, cu increderea ca dupa ce vor fi lecturate, vor fi poate si comentate.

Povestea nr. 1: „EFECTUL”
Un judecator, fost presedinte al unui Tribunal undeva in Romania, este surprins cand lua mita de la un om de afaceri care prestase lucrari pentru instanta respectiva in valoare totala de peste 2 milioane de euro. Filmul realizat cu acest prilej arata un magistrat preocupat de faptul ca suma pe care se astepta sa o primeasca drept mita era cu cateva zeci de milioane mai mica decat cea primita la data organizarii flagrantului. Magistratul este arestat, condus la Bucuresti si in arestul efectuat laolalta cu delicventi de drept comun, cedeaza psihic si nu vede alta solutie decat sa transmita mesaje. Legenda spune ca a solicitat o intrevedere cu directorul penitenciarului, intrevedere in care a pomenit trei nume de politicieni precum si ce declaratii urmeaza sa faca in legatura cu acele nume. Urmarea a fost ca I.C.C.J. judeca in regim de urgenta legalitatea arestarii unui magistrat de catre procurori. Sedinta instantei supreme trebuia prezidata in completul de 9 judecatori de catre vicepresedintele I.C.C.J., care in mod evident se imbolnaveste de o boala crunta care il tine departe de cauza timp de vreo doua zile si presedintele instantei supreme sacrificandu-se, desi incalca legea in mod grosolan, conduce ostilitatile prezidand completul. In mod evident, magistratul este eliberat din arest. Totodata, se pune in discutie legalitatea arestarii unui magistrat de catre niste amarasteni de procurori, nealinierea la normele europene e.t.c. si s.a.m.d., care norme, in treacat fie spus, nu se aplicau la data respectiva deoarece Romania avea sa intre in UE vreo trei ani mai tarziu. Acest mic amanunt nu impiedica modificarea de urgenta a legii existente, in sensul in care judecatorii nu mai puteau fi arestati decat cu acordul lor, adica al judecatorilor, ma intelegeti.

Povestea nr. 2 : „CAUZA”
In mai multe ziare centrale au aparut articole referitoare la o inregistrare in care magistratul protagonist al spetei precedente, pomeneste numele mai multor politicieni in contextul judecarii unor procese civile stramutate de catre I.C.C.J. exact la instanta pastorita de magistratul in cauza cu scopul de a fi castigate sub obladuirea si directa indrumare a acestuia. In articol se subliniaza pe de o parte faptul ca magistratul ameninta oamenii politici ca vor pierde un miliard si jumatate daca nu sprijina la ministra Justitiei ramanerea sa in functie si pe de alta parte faptul ca cinci barbati politici nu sunt capabili „sa o faca” pe nenorocita de ministra. Ziaristii au gresit un pic suma aflata in joc, aceasta fiind un milion jumatate. De coco. Luati de accesati: http://www.gandul.info/actual/viorel-hrebenciuc-incercat-mituiasca-rodica-stanoiu-schimbul-pro.html?3927;254863
Intrebare: (adresata juristilor procurori si magistratilor care au scris pe acest blog): Cine a stramutat cauzele civile taman la instanta pastorita de catre magistratul corupt ? Nu cumva magistratii I.C.C.J. ? Si daca este asa, cum ar trebui instrumentata cauza ? Simplu, ar putea spune procurorii. Aflam care dosare sunt in discutie, aflam numele judecatorilor de la I.C.C.J. care au stramutat dosarele cu interese politice si de acolo ne dam seama care dintre magistrati au raspuns la butoane politice si care nu. Dar cum demonstrezi ca stramutarile se efectueaza la comanda politica cand judecatorul este protejat de conceptul inamovibilitatii ? Si chiar daca ar fi aceleasi nume de judecatori care returneaza dosare pe banda la parchete, in cazuri celebre: Patriciu, Nastase si altii, ce s-ar putea demonstra ? A propos, in pachetul de dosare returnate se afla si dosarul magistratului corupt.
Povestea nr. 3: (Fara o legatura aparenta cu primele doua): RADACINA RAULUI
Se facea ca un mare om politic, trimis in judecata de catre D.N.A. si a carui dosar a fost returnat de catre I.C.C.J. (nu pot sa va dau numele acestuia din motive de „fac pe mine de frica”) prezida o sedinta a Guvernului. La un moment dat, a intrat in sala de sedinta un procuror caruia ministra justitiei ii facu semn cu mana sa se apropie. Ii intinse ministrei niste documente, iar ministra dupa ce il intreba daca au reusit si primi confirmarea acestuia, purcese la semnarea actelor. In momentul acela, persoana care prezida sedinta (nu pot sa va dau numele acesteia din motive de „fac pe mine de frica”) o intreba pe ministra ce se intampla. A, nimic important, spuse aceasta, a fost prins in flagrant de luare de mita un magistrat. Unde ?…intreba presedintele de sedinta. (nu pot sa va dau numele acestuia din motive de „fac pe mine de frica”). Ministra pomeni numele unui municipiu.
Cine ? …intreba cu vocea sugrumata presedintele de sedinta. (nu pot sa va dau numele acestuia din motive de „fac pe mine de frica”) Ministra spuse un nume.
Se lasa o tacere adanca in timp ce procurorul se indeparta cu documentele semnate de catre ministra.
Dupa scurt timp, fara a mai adauga un cuvant, presedintele de sedinta anunta incheierea lucrarilor. (nu pot sa va dau numele acestuia din motive de „fac pe mine de frica”)

Povestea nr. 4 – LACHEII (fara legatura aparenta cu precedentele trei)
Se facea ca in iubita noastra tara traia un domn. Un mare domn, deputat de meserie. Care deputat de meserie fiind foarte ingrijorat de starea natiunii si cuprinzandu-l asa, dintr-o data o mare grija fata de drepturile poporului in contextul alinierii la legislatia europeana de protejare a drepturilor omului, e.t.c. si s.a.m.d. construia mereu si mereu initiative legislative de modificare a Codului Penal.
Omul, Nicolicea pe numele sau, era de fapt si un reputat specialist in Cod Penal si Cod de Procedura Penala, fiind de profesie inginer chimist. Luati de vizionati site-ul:
http://www.cdep.ro/pls/parlam/structura.mp?idm=182&cam=2&leg=2004&pag=0&idl=1
Daca il intrebi ce legatura exista intre H2SO4 din capul domniei sale cu Codul Penal al bietei Romanii, iti va raspunde invariabil ca are un frate la Brasov.
Cert este si indubitabil totodata este, ca inginerul chimisto – deputat este sustinatorul si initiatorul modificarii legislatiei penale. Care ca orice initiator, ar trebui in mod logic sa semneze documentul continand modificarile respective, in capul listei.
Dar ca sa vezi surpriza: cine credeti ca semneaza in capul listei de sustinatori ai proiectului de modificare a legii penale ? Un domn, (nu pot sa va dau numele acestuia din motive de „fac pe mine de frica”), care intamplator sau nu, este anchetat, trimis in judecata, returnat dosar din motiv de Curte Constitutionala, retrimis in judecata si tot asa de catre D.N.A. Care institutie este, dupa cum scriu unii pe blog, dusmanul democratiei din Romania, care Romanie, trebuie aliniata la legislatia europeana.
Da de domnu’ din capu’ listei de semnaturi, ce parere aveti si cum comentati fratilor ca asa cum va spuneam eu nu pot sa-i dau numele din aceleasi cauze pe care le invocati si voi: „fac pe mine de frica !” Asa ca luati de consultati site-ul: http://www.cdep.ro/proiecte/2007/800/60/6/em866.pdf
Luminati-ma fratilor juristi, deoarece eu nu sunt absolvent de drept ci un simplu cetatean, cititor de presa si care pacatuieste prin a-si pune mereu si mereu intrebari: Ce este mai important ? Sa va acuzati reciproc de faptul ca justitia nu functioneaza in parametri, sau sa va ocupati de lacheii din magistratura, din Parlament, lachei care, in opinia mea, au tot interesul sa raspunda la comenzi politice ?
P.S. – Povestile expuse nu au legatura cu realitatea si sunt simple speculatii. Orice legatura cu personaje si fapte reale este pur si simplu intamplatoare si regretabila. Aceste lucruri nu se pot intampla intr-o tara membra a U.E. ci in Kafkania, tara lui Kafka care, in ale sale „Insemnari” consemna: „ In cea de-a saptea zi El se odihneste. Atunci, noi umplem Pamantul
Respectele mele !”

Anunțuri

11 răspunsuri to “Patru povestiri din cripta cu DNA, politicieni si un blog”

 1. Cristi said

  Stii ce e deja vu aici? Cand altii au vise asemanatoare si se apuca nu de dezvaluiri (caci o multime facem pe noi de frica), ci de dezbatut subiecte asemanatoare in larghetea lor (de ex. http://cristidanilet.wordpress.com/category/coruptia/), se apuca naibii CSM si altii, de la servicii la ziaristi platiti, sa te faca. Si dintr-o data te trezesti singur, inchis, urat, aruncandu-ti-se in fata celebra formula (asta apropo de miturile din justitie)`te lupti cu morile de vant`. La nimicnicia asta nu poti raspunde decat elegant:`Poate. Dar ala care s-a luptat cu morile de vant a devenit o legenda`…Romania e o tara damnata, am spus-o de multe ori. Nu exista nicio sansa de indreptare a lucrurilor. Nu mai vorbesc de evolutie.

 2. Gheorghiu said

  Multumesc Cristi.
  Iti multumesc ca m-ai luminat ! Personal, nu cred ca are cineva dreptul sa judece activitatea I.C.C.J. si a magistratilor de acolo. Exista judecatori, din fericire nu putini la numar, care sunt absolut in afara oricaror presupuneri de reacredinta. Judecatori adevarati, care se vor satura in final de atitudinea duplicitara a unor colegi lachei politici. Cand eram copil (este mult de atunci, prin 1963), pe strada mea trecea dis de dimineata, un domn impunator, cu parul leonian, dat pe spate, de un alb imaculat. Intreaga sa fiinta emana o personalitate puternica si acel ceva care impune respect. Toti oamenii cu care se intalnea se aplecau pana la pamant (nu exagerez) si il salutau: ” Sa traiti multi ani cu sanatate, domnule judecator!”, spuneau acei oameni. Am intrebat-o pe bunica dinspre mama care ma supraveghea, ce inseamna judecator si mi-a explicat in masura in care se pricepea ea sa inteleaga acel lucru. Din tota aceasta poveste copilul care eram, a inteles faptul ca judecator inseamna ceva deosebit de important. Intreaga mea viata a fost ulterior marcata de ideea de judecator-justitie-adevar si intreaga mea personalitate s-a dezvoltat in jurul acestor concepte. Asadar, domnilor magistrati, va rog cu umilinta, va rog cu toata dragostea si cu toata speranta, ajutati-l pe cetateanul care sunt, sa mai apuce sa vada cu ochii lui ziua in care romanii, simpli cetateni, sa-si scoata palaria din cap, sa se aplece pana la pamant si sa spuna: „Sa traiti multi ani cu sanatate domnule judecator !”

 3. Gheorghiu said

  Si inca ceva Cristi.
  Am trecut prin toate necazurile pe care le expui. Si am rezistat. Asa cum mai spuneam, daca ai credinta, totul este posibil !
  Lupta cu sistemul, este o lupta grea si care impune o gramada de sacrificii, asadar, nu-mi ramane altceva de facut decat sa-ti reamintesc o vorba celebra:
  ” Nu te intreba ce face Tara pentru tine, ci intreaba-te mai degraba, ce faci tu pentru Tara”….., a spus Robert Kennedy in 1962, un an mai tarziu, l-au impuscat pe Kennedy si sincer sa fiu, nici eu nu ma simt prea bine……

 4. agnosticus said

  „Personal, nu cred ca are cineva dreptul sa judece activitatea I.C.C.J. si a magistratilor de acolo.” Corect. Cei de la ICCJ sunt mai presus de lege. Fac cursuri de echitatie cu ea. Zilnic. Mai necheaza ea, mandra justitie, dar fara „succesuri”. Capastrul e zdravan. Si sub sa stau frumos tencuite bancnotele cu euroi. Sa ma mai mir de cascada de procese pierdute de statul roman la CEDO? Ia sa plateasca magistratii care dau sentinte strambe daunele, nu bugetul statului (adica fraierii de contribuabili), sa vedeti atunci procese corecte. Pe cand o lege a raspunderii magistratilor?

 5. Gheorghiu said

  Domnule Agnosticus
  La orice problema aparent complicata, de obicei, rezolvarea este atat de simpla incat ne miram ca nu am vazut-o din prima.
  Ce-ar fi daca la alegeri sa nu mai votam niciuna din fetele palide pe care le vedem la Parlament, televiziuni, mai ales in perioada capaniilor electorale. Repet, nici un asa zis politician care a fost membru al Parlamentului dupa 1989, nici un ministru, secretar de stat, mahar, e.t.c., sa nu mai primeasca votul nostru.
  Ar fi un bun inceput pentru rezolvarea tuturor problemelor noastre, inclusiv marile probleme din Justitie.
  Parerea mea !

 6. Gheorghiu said

  Erata
  Personajul fictiv descris ca fiind inginer-chimist-deputat, nu are legatura cu acidul sulfuric H2SO4 ci cu calculatoarele electronice, respectiv “masinile de Facturat-Contabilizat” tip FC16, FC63 care se studiau la Facultatea de Electronica (pe care a absolvit-o in anul 1982), acestea fiind socotite varful icebergului tehnicii de calcul romanesti. Dintre cele sase personaje fictive care au semnat initiativa de modificare a Codului Penal, unul este asadar inginer electronist, unul este inginer mecanic, unul este ziarist absolvent al cursurilor de drept la o facultate neacreditata ( licenta fiind data la o alta facultate ), unul este profesor de biologie-geografie si doi sunt absolventi ai Facultatii de Drept, numai unul dintre acestia profesand in trecut, ca procuror, celalalt ocupandu-se tot in trecut, de cercetare. In prezent, persoana fictiva cercetator in drept are acelasi domeniu de preocupare, fiind cercetat. Penal.

 7. dadatroll said

  Bani sunt radacina la rau.

 8. eu said

  Cu privire la povestirea nr.2 as avea ceva completari de adus.Am aflat din intamplare, desigur, care este modalitatea prin care se fac stramutarile. Cum numai magistratii de la Inalta Curte sunt „capabili” sa judece o stramutare (potrivit legii), acestia nu au niste termeni legali pentru a o face. Singura conditie este ca instnta la care va fi stramutat dosarul sa fie de acelasi grad cu ceea de la care a plecat. Cat despre altceva…grade de rudenie intre juzi sau cine stie ce alte coincidente….pace buna, ca doar traim in Romania, deci nu e cazul sa ne intrebam de ce anumite dosare ajung in anumite maini!

 9. dunareanu said

  Ma gandeam eu ca cei care au fost cu propunerea nu au cum sa fie juristi. Nu inteleg insa cum de ceilalti juristi din parlament nu se revolta la aberatiile legislative propuse. Sa fie toti implicati mai mult sau mai putin? Cine a lucrat in domeniul penalului nu are cum sa nu-si dea seama la ce se va ajunge in conditiile in care noul cod de procedura penala trece asa. Mai degraba sa puna prevedere ca e exoneratoare de raspundere penala calitatea de parlamentar si de prieten al acestora pentru infractiunile economice, decat sa legi institutiile statului de maini. Am in vedere infractiunile de violenta, trafic de droguri si arme, terorism. Chiar vor sa traim in haos?

 10. Gheorghiu said

  Faptul ca prima persoana (fictiva in poveste) care semneaza documentul, este acuzata de fapte de coruptie este edificator in opinia mea. Eu cred ca de fapt, initiativa ii apartine si ca ceilalti care au semnat propunerea, au facut-o dintr-un sentiment de solidaritate cu cel care i-a facut parlamentari. Este un precedent periculos, intrucat prin acest demers, se schimba regulile in timpul jocului. Parlamentarii avocati sunt de asemenea o mare pacoste pentru sistemul juridic din Republika Kafkana, tara in care din pacate, traim cu totii. Problema acestora nu este noua, in perioada interbelica s-a pus problema ca in Parlament sa nu aiba acces avocatii, sau daca acestia erau parlamentari sa renunte la avocatura, adica sa iasa din Barou. Din pacate, ca si in prezent, toata problema a ramas in coada de peste. O alta grupare de parlamentari apropiati inc. Patriciu au semnat de asemenea o initiativa de trecere in competenta Autoritatii Nationale de Interceptare (un organism ce trebuia creat si subordonat direct Parlamentului) a activitatii de interceptare care se face de catre S.R.I. Daca accesati site-ul http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=8101&cam=2, veti vedea cine sunt semnatarii acestei initiative. Morala: legea in Republika Kafkana este facuta de inculpati penal.

 11. Nae Catavencu said

  Salut,

  Ma enervez la culme cand aud povesti cu procurori cinstiti si judecatori corupti. Sa stiti ca media este aceeasi ca si in societatea romaneasca. Ca doar nu sunt martieni.
  In plus stiu eu vreo 50 de povestioare, pe putin, cu procurori care iau spaga, de la cine iau si cum o iau prin intermediul politiei.
  Si inca alte 50 de povesti despre procurori tampiti, care nu au mai deschis o carte de drept sau o speta CEDO de vreo cativa ani, asta in situatia fericita in care stiu sa citeasca.
  Asa ca hai sa lasam miturile.
  Procurorii si judecatorii nu sunt nici mai buni, nici mai rai, decat media societatii romanesti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: