Proiect procuror Panait

Blogul unui procuror care n-a fost sa fie.

Judecatorii inamovibili, procurorii afara!

Posted by procurorpanait pe aprilie 9, 2008

Basescu a comis-o iar astazi, in emisunea lui Morar de pe B1TV.

„Traian Basescu a abordat si problema parcului Bordei, acuzandu-l pe judecatorul care i-a permis omului de afaceri Constanda, proprietarul terenului, ca este corupt fiindca i-a permis acestuia sa construiasca netinand cont de legislatie. Presedintele mai spune ca in Justitie sunt probleme grave, dar ca nu se pot rezolva foarte multe fiindca judecatorii sunt de neatins si de necontrolat de nimeni din cauza drepturilor acordate acestora prin Constitutia adoptata in 2003” Hotnews

Nu se invata ca judecatorii sunt de neatins si pot deveni extrem de agresivi cand sunt deranjati. Trebuie sa ne asteptam din nou la valuri de proteste in instante, la semnari de memorii, la agitatii ale vesnicei in ale sindicalismului ilegalist Costiniu, la furii verbale ale stahanovistei din fruntea CSM. Ma rog, o sa se descurce Basescu, ca intodeauna, dar daca nu-l deranjeaza un sfat ii spun ca ar fi tocmai bine sa faca o descalecare la sedinta CSM-ului de maine. Am avut ocazia sa-i vad pe membrii CSM tremurand ca niste potai in preajma presedintelui, mancandu-i din palma si umplandu-l de balele slugarniciei.

Din tot ce a spus Basescu trebuie retinuta ideea cu inamovibilitatea judecatorilor. E o idee fixa a lui, insa de imprumut, via Macovei. Nu poti desavarsi reforma decat daca ai posibilitatea sa verifici individual fiecare judecator si sa stabilesti daca corespunde din punct de vedere profesional, moral , al biografiei si al integritatii profilului optim al judecatorului in capitalism. E ceea ce a reusit sa faca Macovei aiurea prin Bosnia. A dat toti judecatorii afara, dupa care i-a reangajat doar in urma unor verficari extrem de laborioase si minutioase. Pentru Romania este insa prea tarziu sa se mai faca asa ceva. Si nu inamovibilitatea ne opreste, ci standardele pe care trebuie sa le respectam odata intrati in spatiul de drept UE. Asa ca batalia cu judecatorii corupti si incompetenti trebuie data altfel si cu alte mijloace.

Nu la fel sta insa situatia cu procurorii si ma uimeste putin ca Basescu nu e la fel de preocupat de asta. Pandemia coruptiei si a incompetentei e la fel de intinsa si in ce-i priveste. Ca sa nu mai spun de problemele de biografie anterioara lui ’89 si in general deficitul de etica al multora dintre ei. Oricum, nu poti sti exact ce ai pana nu-i verifici la sange si nu-i pui sa-ti ofere garantii puternice pentru integritatea profesionala si umana.

Desigur, declaratiile lui Basescu sunt retorice si fapt nu-si doreste asa ceva. E modul lui in care populist isi poate atrage multimea imensa a celor nemultumiti si furiosi pe justitie. Este un exercitiu politicianist, pe alocuri iresponsabil si in orice caz cu iz de ideologie autoritarista.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: