Proiect procuror Panait

Blogul unui procuror care n-a fost sa fie.

De ce minte d-na Lidia Barbulescu?

Posted by procurorpanait pe aprilie 6, 2008

Citesc niste declaratii naucitoare ale presedintelui CSM, Lidia Barbulescu. Cu o naturalete desavarsita, distinsul „cap” al cooperativei afirma ca nu simte nici un fel de ingrijorare in ce priveste valul de condamnari CEDO. „In 2007, pe rolul instantelor din Romania s-au aflat 1.500.000 de cauze. Pe rolul CEDO au fost 8.640 de plangeri ale cetatenilor romani. Dintre acestea, la nivelul anului 2007 au fost numai 34 de condamnari. Facand proportia intre dosarele solutionate de instantele romane sicondamnarile primite la CEDO, nu mi se pare a da un rezultat atat de ingrijorator sau atat de mult vehiculat de persoane care au obiceiul sa critice sistemul judiciar incercand sa abata atentia de la alte critici care ar putea fi aduse altor autoritati„.

Ma rog, putem intelege nevoia de a fi perceputa de catre colegii ei drept un inger pazitor si calauzitor. Totusi, de ce minte? In 2007 Romania a fost condamnata de 88 de ori, iar nu de 33 cum afirma distinsa „leader”-ita. O statistica exhaustiva a realizat d-ul Radu Chirita aici. Retin doar esenta:

  • In 2007, valoarea totala a obligatiilor de plata stabilite in sarcina statului roman in urma procedurilor de Strasbourg a fost de 8 360 970 euro, din care 522 721 euro in urma intelegerilor amiabile realizate si 7 838 249 euro in urma unor hotarari de condamnare pronuntate de catre Curte.
  • In 2007, statul roman a suportat 88 de hotarari de condamnare.
  • – A existat o singura hotarare a Curtii prin care s-a respins o plangere indreptata impotriva statului roman
  • – Au existat 18 întelegeri amiabile realizate intre stat si reclamanti (evitandu-se astfel condamnarea).

 Deci, de ce totusi minte d-na Barbulescu? Pot fi doua explicatii.

In primul rand, nu stie. Este cat se poate de plauzibil pentru ca d-na judecator apartine unei generatii fara organ pentru lucruri atat de „subtile” cum sunt procedurile curtii europene a drepturilor omului. E cat se poate de posibil sa fi adresat solicitarea uneia din directiile CSM, care, formal, a numarat hotararile publicate in Monitorul Oficial si i-a servit sefei o informatie falsa.   

Totusi, eu nu cred ca este asta. Numai pe site-ul CSM sunt mai multe hotarari publicate. Daca mai stiu sa numar de aici unde sunt au publicat un numar de 51 de hotarari. Asa incat explicatia este alta. Eu o leg de partea a doua a afirmatiei ei: de vina este legislatia, de vina sunt celelalte autoritati (adica Guvernul si Parlamentul vrea sa spuna), niciodata judecatorii insisi. Ei bine, asta vrea sa ascunda sefa de sindicat. responsabilitatea directa aproape pentru fiecare dintre condamnarile suferite de noi la CEDO revine judecatorilor. Motivele sunt foarte simple, judecatorii au obligatia de a aplica cu prioritate Conventia Europeana a Drepturilor Omului si in aceeasi masura solutiile jurisprudentiale ale curtii drepturilor omului. Chiar daca legislatia interna e stramba sau ii obliga sa faca altcumva, judecatorul, garant al drepturilor si libertatilor cetatenesti in spatiul juridic al conventiei, trebuie sa faca abstractie de ea, s-o amendeze prin referire directa la textele convetiei sau la precedentul Curtii. In 2008, judecatorul roman nu mai poate aplica pasiv legile statului propriu ci, in masura in care acestea aduc intr-un fel sau altul atingere drepturilor aparate de conventie, trebuie sa-si asume rolul de a le elimina sau de a le armoniza cu rigorile drepturilor fundamentale consacrate in tratat.

Asa se face ca aproape ori de cate ori curtea de la Strasbourg condamna statul roman de fapt condamna si pasivitatea si lipsa de initiativa a cel putin unui judecator.  

Dar oare de ce presedintele CSM nu vrea sa se afle asta? 

Lasă un comentariu