Proiect procuror Panait

Blogul unui procuror care n-a fost sa fie.

Un colaps financiar in justitie asteptat?

Posted by procurorpanait pe aprilie 5, 2008

Justitia e in plina dezintegrare. Sunt uimit cu cat amatorism abordeaza presa realitatile din interiorul sistemului judiciar. Iar asta nu pentru ca nu ar avea acces la suficiente informatii, ci pur si simplu din ignoranta. Chiar slabele critici care mai exista pe aici pe colo vizeazeaza doar aspecte nesemnificative si spectaculoase prin ele insele. Cum ar fi de exemplu aparitia dezagreabila a presedintelui CSM, Lidia Barbulescu. Sau vesnicile probleme cu salariile umflate si reglate chiar prin intermediul colegilor din instante. O astfel de lacomie arata cam ce demnitati invart si desfac dosarele oamenilor, insa doar atat.

Situatia reala este insa mult mai grava, iar apropierea de un dezastru este iminenta. Parchetele si instantele se afla in plina criza financiara, permitandu-si cu greu chiar cheltuielile absolut necesare pentru desfasurarea activitatii. Nu exista suficiente fonduri pentru emiterea de citatii, pentru acoperirea utilitatilor, pentru achizitionarea hartiei de xerox (alea din fonduri Phare). Daca vrei sa chemi martori la audiere trebuie sa te gandesti bine daca nu e mai potrivit sa suni politistul din comuna si sa-i ceri sa ti-l aduca pe vorbe. Cu instantele e mai greu, ca judecatorii nu prea au autoritate la politisti. Oare de ce s-a ajuns aici? Simplu, pentru ca Guvernul nu a alocat de la inceputul anului bani suficienti pentru justitie. Adica e un colaps anuntat si probabil asteptat. Fata de anul 2007, in 2008 s-a alocat un buget cam de 81% din necesarul solicitat. Asta in conditiile in care de la 1 ianuarie 2007 numai costul trimiterilor postale (corespondenta, citatii) – unde Posta Romana detine un nefericit monopol – a crescut de 4 ori.

Ca veni vorba de Posta Romana. Pana in 2000 a existat o conventie intre MJ si Posta Romana in ceea ce priveste tarifele si modalitateade transmitere a corespondentei. Din 2000 aceasta conventie nu a mai fost reinoita, ministrii succesivi uitand aceast amanunt si lasand justitia sa fie captiva lacomiei parazite a unei regii a statului. Pana de curand , posta impunea plata in avans a serviciilor , in conditiile in care o astfel de practica este prohibita de legea finantelor publice.


Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: