Proiect procuror Panait

Blogul unui procuror care n-a fost sa fie.

Promovari la fara frecventa -Rusine!

Posted by procurorpanait pe aprilie 5, 2008

Lucrurile sunt de acum stiute: zeci de procurori din DNA si DIICOT sunt facuti peste noapte procurori de ICCJ, adica primesc cadou cel mai inalt grad profesional pe care il poate spera un procuror. E rusinos pentru ca acei domni procurori primesc aceasta distinctie doar printr-o semnatura de pix, e drept pe o hotarare a ICCJ. Fara sa dea examene, fara concursuri, fara nici o concurenta, fara emotii, fara efort sau alta straduinta. Legea e stramba dar obligatorie mi se va spune. Judecatorii de la instanta suprema au scos la inaintare argumente juridice care probabil sunt din punct de vedere formal corecte. In 2005, cand fostul PNA s-a transformat in DNA, aceasta a fost considerata drept structura a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Modalitatea de accedere in DNA si DIICOT nu s-a bazat, asa cum s-ar crede, pe concurs, ci pe banale si necompetitive interviuri. Asa se face ca au ajuns acolo procurori de la parchete inferioare, majoritatea aflati la inceputul carierei lor profesionale, neexperimentati dar cu profilul corespunzator celor asezati voluntar de ministrul justitiei de atunci in fruntea DNA si DIICOT. Dupa cativa ani in care si-au facut treaba mai bine sau mai putin bine, acestia s-au gandit ca este bine sa traga si ultima consecinta din litera legii care prevede ca DNA-ul si DIICOT-ul functioneaza in cadrul Parchetului de pe langa ICCJ.

Mai intai au cerut lucrul acesta CSM-ului. Cei de acolo au spus nu, mai degraba in baza unor argumente de minima morala. Toti ceilalti procurori dau concursuri grele, in conditii de competitie, pentru a putea promova la un parchet superior. E nevoie de functionarea efectiva o anumita perioada de timp la un parchet de un anumit grad inainte de a primi dreptul sa se inscrie la concursul de promovare. Parchetul general este un orizont indepartat, o culme profesionala a carierei, pentru multi inaccesibil si la nivelul dorintei. S-a facut practic apel la decenta procurorilor din DNA si DIICOT. Pentru ca o lege nu justifica deficitul de modestie, bun simt si cuviinta.

Procurorii nu au fost insa multumiti, au atacat hotararea CSM in justitie si, mai mult, au si castigat.

Eu nu pot sa le spun decat atat: sa va fie rusine!

Rusine pentru ca mintiti oamenii ca aveti calitatea profesionala de a fi considerati procurori ajunsi la varful carierei. Nu ati ajuns acolo pe merite, in urma unor dovezi ale unei competente profesionale de exceptie, ci din mila unei legi prost facute.

Rusine pentru ca ati introdus cupiditatea, lacomia si grobianismul intr-o meserie care ar trebui sa fie demna si morala inainte de toate.

Rusine pentru ca ati reoficializat nepotismul si arbitrariul pentru numirea in functii importante din sistemul judiciar. Ce procuror va mai dori sa participe de aici incolo la concursuri drastice pentru a incerca sa-si dovedeasca masura cunostintelor si astfel sa promoveze cu rabdare din treapta in treapta la parchete superioare? Mai bine va cere un transfer la DNA ori DIICOT si, indiferent cat si ce i se va cere pentru asta, va obtine maximul profesional ce-l poate oferi cariera de procuror.


Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: